Mobilbarát oldalVásároljon oldalunkon kényelmesen mobilról is!
youtube youtube
youtube

Ajándék az üzletfeleknek: a kevesebb néha több

 

A remekül megválasztott üzleti ajándék, túl azon, hogy örömet okoz annak, aki kapja, megerősítheti üzleti kapcsolatainkat, visszacsábíthatja elmaradt megrendelőinket, de úgyszintén szerezhet a vállalkozásnak új ügyfeleket, és még presztízsünket is javíthatja.

 

Magyarországon az üzleti partnereknek adott céges ajándék általában 10-20 ezer forint körül mozog. Ezt meghaladó értékű ajándékok csak igen ritka és indokolt esetben, egy-egy kiemelt partner csúcsvezetője esetén képzelhetők el.

Természetesen fontos a díszcsomagolás is, ám itt érvényes a „kevesebb több”, vagyis elegánsabb benyomást kelt, ha nem díszítjük túl az ajándékot. A céges címkét véletlenül se tegyük feltűnő helyre! A belső felületre azonban már lehet logót tenni.

A legtipikusabbak ajándékok a fali, kézi, asztali naptár, egy szép album, de szívesen ajándékozunk pezsgőt vagy bort is céges partnereinknek. Vannak azonban olyan vállalatok, amelyek vezetői irtóznak a logókkal megpecsételt ajándékoktól, inkább egy „cégmentes" könyvet és külön, a cég emblémájával ellátott üdvözlőlapot küldenek partnereiknek. 

Néhány apró tanács borajándékozásnál

Az első és talán legfontosabb hiba, amelyet a borajándékozásnál elkövetnek a cégek, ha ugyanolyan reklámajándéknak tekintik a palack bort, mintha tollat vagy kulcstartót adnának. A legtöbben úgy vélik, hogy a díszcsomagolás és a névre szóló címke bőven megteszi a magáét, sőt gyakori hiba, hogy a bor eredeti címkéjét kicserélik, és céges logót ragasztanak a helyére, hívta fel a figyelmet Kántor Endre borszakértő.

Vállalkozói kérdőív

Milyen területen tevékenykedik a cége?Ipar
Mezőgazdaság
Kereskedelem
Szolgáltatás

Vigyáznunk kell továbbá a borügynökökkel is, akik portfóliójukkal házalva a legkülönfélébb árfekvésű borokat kínálják, holott a borajándékozásnál – mint ahogy bármely más ajándéknál is - nem annyira az árnak, mint inkább a személyes tényezőknek kellene dominálniuk. Illik tehát felmérnünk üzleti partnerünk igényeit, valamint viszonyát a borhoz, de nem árt tudnunk azt sem, hogy mennyire ért hozzá, esetleg nem gyűjtő-e. Fontos tehát, hogy üzletfelük értékelni is tudja azt, amit kap.

Ha a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel kevesebb pénzt szánunk az ajándékozásra, akkor is érdemesebb borszaküzletben vagy olyan pincészetnél vásárolni, akit ismerünk, boraik minőségében megbízunk. Sok helyen fellelhetők kiváló minőségű, középkategóriás borok is, akár kevésbé ismert pincészetektől is – nagyon fontos, hogy Magyarországon nem a régió, hanem elsősorban a termelő számít.

 

Lehet egy bor drágán pozicionált, de rosszabb minőségű, mint egy közepesen árazott, kevésbé ismert, azonban minőségben felsőbbrendű társa, mutatott rá a borszakértő.

A különleges jöhet, a bizalmaskodó nem

Sok cég jótékonysági célra fordítja a partnereinknek szánt ajándékozási keretet. Azt hogy mely intézmény, óvoda, gyógypedagógiai intézet stb. legyen a megajándékozott, sok esetben az ügyfelek vagy a kollégák döntésére bízzák az egyes vállalkozások. 

A megfelelő ajándék megválasztásával komoly presztízselőnyhöz juthatunk, de vigyázzunk: a túlságosan sablonos, olcsó ajándék sértődéshez vezethet, ám a szokatlanul nagy értékű meglepetés is ronthat az üzleti kapcsolatokon.

Érdemesebb tehát különleges, személyhez szóló, érdekes –ám véletlenül sem bizalmas, ajándékot átnyújtanunk céges partnerünknek, és akkor legközelebb is garantáltan velünk fog üzletet kötni!


Telefon: 06 30 336-81-41
E-mail: cegesajandek@cegesajandek.com
Elérhetőségek
Pinterest