Mobilbarát oldalVásároljon oldalunkon kényelmesen mobilról is!
youtube youtube
youtube

Céges ajándékozás a munkahelyen

 

Hacsak nem nagyon összetartó a munkahelyi csapat, nem biztos, hogy erőltetni kell a "kalapból húzunk, majd ajándékozunk" jellegű divatos karácsonyi játékot, mert adott esetben kimondott, vagy ki nem mondott sértődés is lehet a vége. Amennyiben mégis csak alá kell vetnünk magunkat a "szokásnak" érdemes megfogadni az Állásmustra tanácsait.

Régi hagyomány sok vállalatnál, hogy a dolgozók is adnak egymásnak karácsonyi ajándékot, mégpedig a klasszikus kalapból névhúzós módszerrel. Az ötlet nagyon kedves, azonban ha nem figyelünk oda a részletekre, nagyon kínosan is elsülhet, főleg akkor, ha egyébként nem vagyunk különösebben baráti viszonyban a megajándékozandó kollégával. Hogyan lehet a kötelező ajándékozást ügyesen átvészelni?

1. Szűkítsük le a kört

Érdemes a húzást minél szűkebb körre redukálni, lehetőleg olyanokra, akik egyébként is munkakapcsolatban vannak egymással, egy 30-40 fős osztályon nyilván vannak olyanok, akikről a munkán kívül alig-alig tudunk valamit, így nagy gondba kerülhetünk a megfelelő ajándék kiválasztásakor. Ha csak a közeli munkatársakra korlátozódik a dolog, akkor azért valószínűleg mindenkinek fogunk tudni majd találni valamit, aminek vélhetően örül, de legalábbis nem fog vérig sértődni.


2. Határozzunk meg limitet

Nagyon ciki, ha valaki mobiltelefont kap, más pedig csak egy tábla csokit – ezért érdemes –tól – ig értékhatárt meghatározni, viszonylag szűk sávban, tipikusan elfogadott példa lehet a 3-5000 forint, amiért már lehet tényleg hasznos dolgokat, nem csak valami haszontalan csecsebecsét vásárolni. Érdemes kikötni, hogy a keretet felfelé csak nagyon minimálisan szabad túllépni.

3. Kicsit csalhatunk a húzásnál

Sok esetben nem lesz boldog az a kolléga, aki saját főnökét húzza ki, ezért a nevek között szereplő vezetőket lehetőleg próbáljuk meg „irányítottan” kihúzni, vegye ki magának előre a titkárnő, vagy egy olyan kolléga, aki jó viszonyt ápol az adott direktorral. Szintén érdemes manipulálni a kalapot, ha egymással közismerten rossz viszonyban álló kollégák is dolgoznak a területen, velük húzassunk először, és az Ő nevüket később tegyük csak bele a kalapba, így biztos, hogy nem húzzák ki egymást.

4. Hallgatólagosan tudomásul vehetjük a cserét

Ha olyat húztunk, akivel nem nagyon tudunk mit kezdeni ajándékszempontból, egymás közt cserélhetünk, de ne feledjük, a játék lényege, hogy a húzás titkos, tehát próbáljuk ezt minél diszkrétebben megtenni, lehetőleg úgy, hogy az érintett még véletlenül se szerezzen tudomást róla.

5. Ne sopánkodjunk!

Karácsonykor kevés embernek hiányzik a pluszkiadás, de ezt ne éreztessük a vállalatnál, ha alacsony az összeg, bele kell, hogy férjen. Ha túl magas értékhatárokat szabnak, ami a 2-es pontban említett kellemetlen helyzetet teremet, akkor – akár többen is – kezdeményezzük annak csökkentését, biztosan partnerre találunk a kérdésben.

6. Ötlettelenség esetén…

Ha semmi jó ötlet nem jut eszünkbe, cserélni nem sikerült, és egyébként sem tudunk semmi különöset az adott kollégáról, általában valamilyen könnyen pénzre váltható dolog szokott az lenni, amivel nem nagyon lehet mellélőni. Egy ismertebb ruhaboltban vásárlási utalvány, éttermi utalvány egy jó étterembe, bón egy parfümériába, wellness központba, műszaki áruház utalványa – akiről tudjuk pl., hogy szereti az elektronikai kütyüket, örülni fog, de valami újfajta geek termékkel is meglephetjük. Hogy ne legyen annyira személytelen, mellétehetünk egy üveg italt, csokit, apró plüssállatot – bár ezek önmagukban is kerülhetnek akár 5.000 forintba. Ha alacsony a limit, az éttermi utalvány, wellness jó megoldás lehet – de érdemes puhatolódzni az adott kolléga közvetlen környezetében, hátha kapunk jó ötletet. Koncertjegy, DVD box is jó lehet, de előtte utána kell járni, megvan-e, illetve szereti-e azt az előadót. Dohányzó kollégának jó lehet a cigarettatárca (feltöltve), szivarok, elegáns öngyújtó. Ha tudunk sütni-főzni, megteszi egy saját készítésű kuglóf és egy jobb ital is.


7. Amit semmiképpen ne vegyünk

Férfiaknak: ha nem business-like az öltözködési kódex, akkor semmiképpen se próbálkozzunk nyakkendővel, zoknival, ilyesmivel – nagyon kínos lehet a vége. Ha igen, akkor nyakkendő esetleg beleférhet –de ne az aluljáróból – most a visszafogott mintás, vagy egyszínű a divat, de ilyet csak tényleg 0 ötlet esetén érdemes. Ne vegyünk borotvát és a hozzá kapcsolódó szereket, ezek nagyon olcsók ma már, hacsak nem valami exkluzív márkát választunk.

Hölgyeknek: parfüm. Ha csak nem vagyunk biztosak az ízlésében, ne vegyünk parfümöt, szépségápolási terméket, mert a végén még arra gondol, hogy biztos ápolatlannak tartjuk. Azonban ha tudjuk, hogy valamilyen ritkáságra vágyik, azt megpróbálhatjuk megszerezni. Rettenetesen ízléstelen a fogyókúrás könyv, vagy bármilyen, erre utaló termék. Nem igazán jó a hipermarketekben tonnaszámra kapható karácsonyi szépségápolási csomag sem, ezek jórészt kommersz termékeket tartalmaznak egy szép dobozban.

Egyik nemnek sem: slágerlistás könyv – ez a teljes ötlettelenség bizonyítéka, legalább annyira, mint a válogatás cd-k. Sértő, tréfás jellegű ajándék – komoly harag is lehet belőle. Italból csak minőségit szabad venni, kommerszet nem. Nagyon óvatosan a saját készítésű ajándékkal, ha nem vagyunk profik benne, inkább családi körben próbálkozzunk. Senkinek ne vegyünk „akciós” terméket – valószínűleg ő is jár a hipermarketekbe, és csak a véleménye lesz meg rólunk.

8. Ha nagyon nemszeretem ajándékot kaptunk...

...akkor is kedvesen mosolyogjunk, köszönjük meg, véletlenül se érzékeltessük, hogy másra sem vágytunk jobban, csak erre. Adott esetben tovább is ajándékozhatjuk, vagy ha nagyon olyan, elsüllyeszthetjük valahova. Ne a munkatársainktól várjuk, hogy kitalálják legtitkosabb ajándékvágyainkat

 


Telefon: 06 30 336-81-41
E-mail: cegesajandek@cegesajandek.com
Elérhetőségek
Pinterest